Energy Solutions

EnergySolutions was looking to create a new home that would reflect the advanced, high tech nature of the organization. The objective was to help the group re-brand by designing an impactful space, incorporating abundant natural light combined with warm wood elements to create a seamless transition between the two levels. Strategic use of glass and wood creates space division. Custom window film provides needed levels of privacy while maintaining an aesthetic of lightness and transparency.

The newly designed 24,056 square foot office occupies a second generation space on level 17 and half of 18 of a high rise and is joined by an interconnecting stair. The objective was to help the group re-brand by designing an impactful space, incorporating abundant natural light combined with warm wood elements to create a seamless transition between the two levels. Strategic use of glass and wood creates space division. Custom window film provides needed levels of privacy while maintaining an aesthetic of lightness and transparency. Spaces are bright, open and use varied textures of soft white reflective surfaces to enhance light while highlighting the amazing exterior city and mountain views. The project includes a large two story atrium that was designed to be a gathering space. The company’s CEO envisioned the two story atrium as a space that would welcome the public and be used for community gatherings and events. In addition, the atrium is home to a sculpture commissioned from a local artisan. This one of a kind piece is inspired by the naturally occurring arches of Utah. Playful, brand centric room names for meeting and gathering spaces are based on Periodic table elements (i.e., using the symbol and name of elements like Iron, Magnesium, etc.) and famous physicists throughout history.

• Building Footprint: One of the main challenges for the design team was the existing floor plate. The building is triangular shaped with many 45 degree angles. In addition, the floor plate is very shallow. The design team convinced the client to keep the window line free on the main floor, opening up the view for staff occupying open workstations. In addition to maximizing daylight and views, this also allowed the built out spaces on level seventeen to be more regular in shape.
• Atrium: The atrium design included a two story faux rock wall that was intended to relay the geothermal properties of the earth’s core and symbolize the layers of the earth’s bedrock. The design, fabrication, and logistics of the wall represented unique challenges as structural retrofitting was required to support the weight.
• Schedule: The project had an aggressive timeline considering the detailed nature of the design with custom elements and long lead time materials. The General contractor worked to order materials such as floor tile & lighting while the design team was still creating construction documents. This strategy paid off, allowing the project to finish on time

Energy Solutions
1 2 3 4 5 6 7
info.